Корисні поради | 2 Лютий 2022 | Читати 1 хвилину

Гібридні авто та електромобілі: чи підходять вони для наших доріг?

Сьогодні вже складно здивувати автолюбителів термінами «гібрид» чи «електрокар». Ці альтернативи автомобілям із ДВС міцно увійшли до нашого життя. Але для багатьох вони ще залишаються предметом сумнівів: чи варто купувати їх в українських реаліях? Ми вирішили розвіяти пару міфів про електрокари та гібридні авто.

Гібридні авто та електромобілі: чи підходять вони для наших доріг?

Чим електрокари та «гібриди» кращі для українського ринку?

Почнемо, зрозуміло, з екології. Головний принцип, чому у всьому світі зростає відсоток автомобілів з гібридним типом двигуна і моделей, що повністю працюють на електриці, – це турбота про навколишнє середовище. Менше викидів – менше шкоди атмосфері. Втім, такий «екологічний» підхід в Україні поки що поділяють мало хто. Тому говорити про те, що українці масово відмовляться від звичних бензинових, дизельних двигунів чи ГБО не варто.

Друга причина вибору гібридів та електромобілів – це відносна дешевизна палива для них. Зарядити повністю авто виходить дешевше, ніж заповнити бак бензином, який ціни вже досягли захмарних висот.

Ще один міф про гібриди пов’язаний із дальністю поїздок. Зрозуміло, щодо цього вони програють потужним кросоверам і універсалам на ДВС. Але якщо вам потрібно авто для міських переміщень, електрокар підійде для цих цілей якнайкраще, навіть якщо ви регулярно стоїте в пробках. Аналогічно і з заміськими поїздками: якщо вам доведеться часто виїжджати за межі міста, ви плануєте подорожувати або часто їздите у відрядження – жодних проблем, гібридні авто на те і гібридні, що в них є електродвигун, так і класичний бензиновий. Просто заправляйтеся бензином перед виїздом за місто, а в межах міста переходьте на більш економний електродвигун.

Які моделі гібридних авто та електрокарів користуються найбільшою популярністю

Які моделі гібридних авто та електрокарів користуються найбільшою

Незважаючи на те, що інфраструктура для обслуговування електрокарів та гібридних авто в нашій країні розвинена слабо, їхня кількість поступово збільшується. Сьогодні до топових моделей, які обирають українці, належать:

Hyundai Tucson – недорогий SUV, який чудово поєднує економічність електродвигуна та класичний 1,6-літровий бензиновий двигун.

Nissan Leaf – стильний, не надто дорогий, але при цьому потужний електромобіль, який чудово показує себе в межах міста.

Honda CR-V Hybrid – повністю забезпечує всі потреби як міський електромобіль, а при виїзді за місто дає можливість без проблем використовувати потужний двигун внутрішнього згоряння.

Toyota Corolla і Prius – обидва «дітища» японського концерну чудово показують себе на дорогах. При цьому Prius хоч і завоював славу «копмобіля», все ж таки гарний для міських поїздок.

У всьому світі електрифікація автомобілів – це актуальний тренд. Сподіваємося, згодом і нашій країні цей тренд стане популярним. Поки що гібриди в наших реаліях краще повністю електричних автомобілів, але якщо з часом інфраструктура їх обслуговування розвинеться, вони можуть непогано потіснити більш дорогі класичні автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння.